Helsingborg har en av landets bästa undersköterskor

Undersköterskan som hjälper dementa

Anne Lillsjö från Helsingborg har utsetts till en av landets bästa undersköterskor. Hon är först i Skåne med att få utmärkelsen och på torsdag åker hon till Öland för att ta emot sitt pris.

Varje år utser Klockargårdsfonden sex undersköterskor som på ett eller annat sätt har gjort något extra för demenssjuka. Alla är välkomna att nominera personer som de vill ska få utmärkelsen och sedan väljer en jury ut vinnarna. Syftet är att uppmärksamma duktiga undersköterskor som inte annars får kliva fram i rampljuset.

Anne Lillsjö, som arbetar på Fullriggarens vårdboende, blev nominerad i hemlighet av sin chef Åsa Edahl. Att hon sedan kammade hem titeln ”Årets undersköterska” kom som en positiv överraskning två dagar innan semestern.

– Jag blev jättechockad. Det var inget som jag hade förväntat mig. Det tog en vecka innan jag kunde förstå det, säger hon.

I nomineringen beskrevs Anne som en undersköterska med ett glatt humör, en positiv anda och en stor idérikedom. Hennes chef lyfte även fram hennes engagemang med demenssjuka och hur hon genom bland annat virkning arbetar med att aktivera vårdtagarna. Enligt Anne själv är arbetet med dementa personer något som hon brinner för.

– Det är oerhört givande att gå till jobbet. Jag känner mig behövd och jag vet att mitt arbete gör skillnad, säger hon.

Anne har arbetat på Fullriggarens vårdboende i åtta år. När vårdboendet slog upp portarna till en helt ny demensavdelning för två år sedan anmälde hon sitt intresse att få börja arbeta där. Ett beslut som hon inte ångrar.

– Vi kommer oerhört nära vårdtagarna och vi är som en liten familj som stöttar varandra, säger hon.

Varför är du en av landets bästa undersköterskor, tror du? 
– Jag försöker alltid vara positiv och se nya möjligheter! Men utan mina kollegor hade jag aldrig varit där jag är idag.

 
Nyheter från Socialstyrelsen