Undersköterskor får sämst pension

Undersköterska? - din pension blir tyvärr låg

Om man vill har en bra pension bör man satsa på att bli IT-specialist, civilingenjör eller säljare. Bland de vanligaste yrkena i Sverige är det dessa som ger bäst utdelning efter 65-årsdagen. Sämst pension hamnar undersköterskor och städare

, enligt uträkningar som försäkringsbolaget Folksam gjort. IT-specialist, civilingenjör, arkitekt, ingenjörer, tekniker och säljare är de yrken som ger bäst pension. En IT-specialist med tjänstepension får i genomsnitt 30 000 kronor i månaden i pension. De yrken som toppar pensionslistan innehas främst av män. Bland kvinnors vanligaste yrken är det säljare, revisionsekonom och sjuksköterska som ger de bästa pensionerna.

Sämst pension får undersköterskor, städare och butikskassörer, som med tjänstepension hamnar på cirka 16 000 kronor i total pension per månad. Utan tjänstepension får en undersköterska omkring 11 600 kronor i pension.

Om man trots den dåliga pensionen väljer att jobba som undersköterska har Folksam några konkreta råd:

– Var rädd om din hälsa. Pensionen mår bäst av ett långt arbetsliv. Kvinnor med låglönearbeten bör börja arbeta tidigt i livet, arbeta heltid och gärna efter 65.

– Välj fonder med låga avgifter – det ger högre pension på sikt

– Spara till din pension på ett klokt sätt. Gör aktiva val av till exempel fonder med risknivåer som speglar din ålder - ju längre kvar till pensionen, desto större möjlighet att ta risk

– Gör en plan för din pension, ta gärna hjälp av en pensionsrådgivare

Yrkena som ger bäst pension

1. IT-specialist (med tjänstepension) 30 300 kr

2. Civilingenjör/arkitekt (med tjänstepension) 27 200 kr

3. Ingenjör/tekniker (med tjänstepension) 21700 kr

Yrkena som ger sämst pension

1. Städare (med tjänstepension) 16 100 kr

2. Undersköterska (med tjänstepension) 16 200 kr

3. Förskolelärare (med tjänstepension) 16 300 kr

 
Nyheter från Socialstyrelsen