Att jobba på äldreboende innebär att du tar hand om människor över 65 år som inte längre kan bo kvar hemma och behöver tillsyn eller hjälp dygnet runt. De flesta som jobbar på äldreboende är undersköterskor eller vårdbiträden. Andra vanliga yrkesgrupper som kan jobba på äldreboende är till exempel:
Du som vill jobba på äldreboende kan söka efter en ledig tjänst på sskjobb.se. Där kan du hitta jobb inom äldreomsorgen på flera orter runtom i Sverige, både på heltid och deltid. Jobbannonserna uppdateras kontinuerligt så det kan löna sig att hålla utkik dagligen efter öppningar för undersköterske- och vårdbiträdesjobb på äldreboenden nära dig.
Här får du svar på vanligt förekommande frågor som ofta dyker upp hos dem som funderar på att söka jobb på äldreboende. Läs gärna igenom svaren för att se om det verkar vara ett jobb som passar dig.
Precis som inom alla andra yrken skiljer sig åsikterna åt om hur det är att jobba på äldreboende. Många som jobbar med äldre vittnar om att det ger väldigt mycket och känner engagemang och värme om dagarna. Andra tycker mesta att det är stressigt och tungt, både fysiskt och mentalt.
På vissa orter och somliga boenden kan det vara hög omsättning på personalen eller tidvis underbemannat. Det finns därför en viss tendens att man anställer människor som varit arbetslösa en period och som egentligen vill jobba med något helt annat.
Blir du anställd på ett äldreboende får du räkna med att du kan få kolleger av båda sorterna. Du kan undvika att hamna på en sådan arbetsplats genom att göra lite research på boendet och dem som driver det innan du söker en tjänst där. För att vara en bra arbetsplats ska äldreboendet ha:
Det vill säga att man vill tjäna pengar långsiktigt genom att erbjuda riktigt bra vård. Det finns äldreboenden som drivs med investeringar från riskkapitalister som kräver en viss vinst och där ledningen tvingas skära ner på kostnader vilket bäddar för en hård arbetsmiljö. Även äldreboenden i offentlig regi kan vara drabbade genom att budgeten är för snäv.
På boenden där scheman fungerar bra för de anställda och man är tillräckligt många i arbetslaget upplevs jobbet som lättare än där man hela tiden stressar mellan arbetsuppgifter. När personaltätheten är för låg har man inte längre tid att ta hand om eller prata med de äldre i tillräcklig utsträckning. Då riskerar man att den del av jobbet som ger något tillbaka försvinner.
Bra äldreboenden blir bra för att medarbetarna får vara med och bestämma hur de vill jobba. De uppmuntrar dig att komma med idéer som diskuteras och införs om de kan bidra till att förbättra rutinerna. Som anställd ska man ha frihet under ansvar och känna en stark lagkänsla, då blir det enklare och roligare att jobba.
När personalen mår bra mår de boende bra och därför är det viktigt att man satsar på bra utbildning, egen utveckling, friskvård, hälsa och stresshantering. Att få prata om de delar av jobbet som kan vara psykiskt påfrestande med någon som är kvalificerad att ta de samtalen är guld värt om man vill jobba länge inom äldreomsorgen.
Det krävs i teorin ingen utbildning för att jobba som vårdbiträde på ett äldreboende men många har erfarenhet av det praktiska omsorgsarbetet. Det är även vanligt att man tidigare har jobbat med ett annat serviceyrke eftersom man behöver vara bra på att bemöta alla slags människor som vårdbiträde. Du kan läsa mer om yrket på Arbetsförmedlingen.
Rekryteringsbehovet inom äldreomsorgen är enormt. Det beror dels på att Sveriges befolkning blir allt äldre, dels på att många vårdbiträden och undersköterskor går i pension fram till 2030. (Källa Kommunal.se) Det innebär att chansen att kunna jobba på äldreboende utan utbildning är mycket goda i många år framöver.
Att jobba natt på äldreboende innebär ofta att du hjälper till med sysslor vid läggdags och morgonrutiner. Däremellan hanterar du eventuella larm och kanske några andra sysslor som inte hinns med på avdelningen dagtid.
Nattarbete definieras av att du jobbar minst tre timmar av passet mellan tio på kvällen och sex på morgonen. På fyra månader får den genomsnittliga arbetstiden för nattarbetande inte överstiga åtta timmar under varje 24-timmarsperiod.
Undersköterskor på äldreboenden har i snitt 29 500 kronor i lön per månad. Vårdbiträden på äldreboenden har i snitt 25 700 kronor i lön per månad. (Källa SCB)
Är det första gången du ska jobba på äldreboende? Tips från andra vårdbiträden och sjuksköterskor som varit i samma situation kommer här: